Svečano otvorena degustacijska sala Mljekare Latus - Milk & Cheese Bar

Svečano otvorena degustacijska sala Mljekare Latus - Milk & Cheese Bar
05/03/16Novosti

U petak, 4. ožujka s početkom u 14.30 sati održano je svečano otvorenje degustacijske sale Milk & Cheese Bar Mljekare Latus u Gornjim Orbanićima blizu Žminja. Bila je ovo prigoda da se okupi obitelj Orbanić, svi djelatnici Latusa te poslovni suradnici i gosti. Otvorenje degustacijske sale prekretnica je i važan korak Latusa koji će na taj naćin približiti još više svoje proizvode i rad tvrtke posjetiteljima, ljubiteljima sireva i ostalih mliječnih proizvoda.

Mljekara Latus d.o.o. mala je obiteljska tvrtka koja djeluje već 15 godina. Pokrenuta idejom i dječačkim snom o čuvanju i zadržavanju istinskih autohtonih mirisa i okusa Istre, ovaj san je itekako postao realnost i java kroz svakodnevnu proizvodnju mljekare Latus. Visoko kvalitetni proizvodi koji izlaze iz mljekare svakodnevno dokazuju ispravnost ideje, a brojne nagrade i priznanja potvrđuju kvalitetu i rad mljekare Latus. Ovu kvalitetu godinama prepoznaju potrošači i stručnjaci.

Brojne goste pozdravio je župan Istarske županije Valter Flego te istaknuo važnost ovog projekta ali i primjer obitelji Orbanić kako kroz dugogodišnji trud i rad sigurno dolaze rezultati. Zatim se nazočnima obratila Maja Orbanić u ime obitelji Orbanić koja je taođer naglasila važnost obiteljskog zajedništva i u poslovnom svijetu. "Latus u brojkama predstavlja: 15 godina rada i truda, 20 zaposlenih i 15tak kooperanata s područja Istre. To su u biti samo brojke za statistiku. Ono što Latus zapravo jest je obitelj, priroda, ljudi ... Naši su kooperanti u okus mlijeka utkali svo znanje i ljubav. Kroz uživanje naših proizvoda možete osjetiti okus mora i miris pašnjaka i šuma Istre. Latus zatim, uz pomoć vrijednih djelatnica, pretvara mlijeko u visokovrijedne proizvode koje možete uživati svaki dan."

Obitelj Orbanić se odlučila za izgradnju degustacijske sale kako bi starim i novim, potencijalnim potrošačima, približila svoje proizvode. Ujedno je to prigoda da pobliže upoznate obitelj i njihov rad, provedete ugodno vrijeme u ovom prostoru. 

Rezanjem velikog sira Veli Jože, župan Valter Flego i vlasnik tvrtke Sandi Orbanić, simbolično su obilježili otvorenje degustacijske sale. Uz razgledavanje prostora i druženje, moglo se degustirati brojna jela koje je pripremio LF catering tim i chef Robert Perić.

Mljekara Latus nudi vrlo kvalitetne proizvode. Možete birati sireve i svježe mliječne proizvode. U skupinu sireva ubrajaju se: sir Veli Jože - visoko kvalitetni tvrdi sir koji zrije godinu dana, zatim je tu Istarski sir - tvrdi kravlji sir idealan za svakodnevnu konzumaciju, zrije na jelovim daskama, sir Latufino - polutvrdi kravlji sir s tartufima, sir Mišadur - miješani sir od ovčijeg i kravljeg mlijeka, Žminjski sir - polutvrdi kravlji sir bez kore, zrije u vakumu/vrečici te je idealan za topljenje, i još je u ponudi Domaći mladi sir. 

Od sviježih proizvoda Mljekara Latus nudi svakodnevno svježi sir, skutu, tekuće obične i voćne jogurte, čvrsti običan jogurt, vrhnje, sviježe mlijeko i sirutku.  

Svi proizvodi proizvedeni su uz najviše standarde prerade mlijeka. Proizvedeni su od 100% mlijeka s istarskih pašnjaka koje je punomasno, pasterizirano i nehomogenizirano.

Nakon formalnog dijela otvorenja, gosti su se nastavili družiti uz ugodnu glazbu i degustiranje jela koja su sadržavala i proizvode Mljekare Latus. 

U nastavku vam dostavljamo meni s otvorenja.

LF catering, chef Robert Perić

Menu inspiriran proizvodima mljekare Latus

Piće dobrodošlice:

  • Jogurt s jagodama i likerom od jagoda

Buffet: 

  • Izbor sireva mljekare Latus
  • Istarski pršut na stalku
  • Manikareti sa skutom Latus i Istarskim pršutom  
  • Janjeći kotlet sa scagliama sira tartufa   
  • Brasato od juneće plećke s rimskim njokima i sirom Veli jože

Butler service:

  • Crema od topljenog mladog sira Latus, broštulani kruh na ulju od ružmarina 
  • Mladi sir:  slan ili potpuno bez soli, tek ukalupljeni gruš pravog istarskog mlijeka, sir koji će u punini okusa tek rasti i razvijati se. 
  • Nakon nekoliko dana odležanja više neće biti mladi sir već procesom zrenja pretvorit će se u istinsku deliciju tvrdog kravljeg sira. 
  • Repovi škampa pohani u aromatiziranom kruhu sa začinjenim jogurtom i uljem od kadulje. Taj je jogurt čaša fermentiranog mlijeka, blagog kiselkastog okusa koji ljeti osvježava, a zimi upotpunjuje pečenu jabuku ili cimet... Odlikuje ga snježnobijela boja, bogata kremozna srtuktura, blagi okus bez umjetnih dodataka, te arome koje ga čine savršenim napitkom arome su ispaše naših krava.
  • Fritaja s odležnim kravljim sirom Latus i tartufom. Odležani kravlji sir je pravi sir, onaj od pravog istarskog mlijeka koji svakim danom zrenja postaje jači, čvršći i bogatijeg okusa.S obzirom da u siru nema umjetnih dodataka koje vrijeme nemilosrdno gazi, vrijeme mu je zapravo prijatelj.Kako ljudi s vremenom postaju pametniji, iskusniji i zreliji, tako i sir u sebi sakuplja ljubav ruku što ga okreću, godove dasaka na kojima leži i kao malo dijete što je starije s većom lakoćom vraća dobiveno. Ovaj sir onome koji ga kuša svakim zalogajem, priča priču.
  • Rižoto sa skutom Latus i prahom od pršuta. Ako se sa vrha ubire šlag, tada je skuta kraljica sireva!Gotovo grandiozno izdiže se iz sirutke, stvara oblake neponovljive raskoši okusa.Skuta je nježna, a dovoljno jaka da stoji rame uz rame ostalim sirevima i kao prava dama samozatajno iz pozadine plijeni poglede i zaokuplja pažnju.
  • Raviolon od heljdinog brašna s nadjevom od sira Veli jože i pancete na aromatiziranom maslacu. Sir Veli Jože: Posljednji je sir u nizu zrelih sireva, sir koji je u jednom trenu u potpunosti bio zaboravljen, da bi čudesno, nakon gotovo godinu dana ležanja na daskama, raznježio naša nepca, nepca onih koji su ga prepoznali, nepca struke koja ga je proglasila sirom godine 2015! Njegovo zrenje je dugačko, do godine dana on upija u sebe arome, razvija okuse... U kolutovima većim od 7 kg, pod korom koja već poprima nježnu nijansu jesenje smeđe, krije se okus... sira! Nema tu velike priče, tako sir mora mirisati, topiti se u ustima, ispuniti sva čula onome koji se gušta i pustiti mašti da nosi.
  • Svinjski lungić u karameliziranom mlijeku s kremom od čvrstog jogurta i limuna

Desert:

  • Grilirani sir Latus na slatkom kruhu s medom i toplom jabukom 
  • Panacota od jogurta


Galerija